Ζαμπονοτυρόπιτα Τσαλακωμένη
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα, το πελτέ και τη ζάχαρη.
Αλείφω το ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Απλώνω ένα χωριάτικο φύλλο ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ με ελαιόλαδο.
Τσαλακώνω ελαφρά το δεύτερο φύλλο, το πιάνω τσαλακωμένο και με τα δύο χέρια και το βάζω στο λαδωμένο ταψί, στριμώχνοντάς το να πιάσει τη μισή επιφάνεια.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με ένα ακόμα φύλλο. Σκορπάω το 1/3 της γέμισης.
Τσαλακώνω άλλα δύο φύλλα και καλύπτω τη γέμιση.
Στρώνω άλλο 1/3 γέμιση και σκεπάζω με δύο ακόμα φύλλα.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία ακόμα μια φορά.
Τέλος, καλύπτω με το τελευταίο φύλλο.
Λαδώνω ελαφρά και χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Περιχύνω με το μείγμα αυγών-γάλακτος και ψήνω την πίτα για 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
45 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Εύκολο
Τι θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπα γάλα φρέσκο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
8 χωριάτικα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
1/2 κούπα ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γρ. κασέρι, τριμμένο
200 γρ. μανούρι θρυμματισμένο
200 γρ. χοιρινό ζαμπόν ωμοπλάτη, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι