Μπακλαβάς καρυδένιος σε φόρμα με γλάσο σοκολάτας
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την καρυδόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την τριμμένη φρυγανιά, την τριμμένη κουβερτούρα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑ:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Με λίγο από το λιωμένο βούτυρο αλείφουμε μια φόρμα.
Κρατάω κατά μέρος 4 φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ για το τέλος.
Στρώνω τα πρώτα 4 φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ στη φόρμα, σκεπάζοντας τη τρύπα της φόρμας και τα πασπαλίζω καλά με γέμιση.
Στη συνέχεια στρώνω τα υπόλοιπα και ανά δύο, τα πασπαλίζω γενναιόδωρα με γέμιση.
Στο τέλος, κόβω με ένα ψαλιδάκι τα φύλλα στο σημείο που είναι η τρύπα και γυρίζω τα φύλλα που περισσεύουν από τη φόρμα και σκεπάζω τη γέμιση.
Σκεπάζω με τα 4 φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ που έχω κρατήσει κατά μέρος.
Κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τη φόρμα και στριμώχνω καλά τις άκρες όσων βρίσκονται μέσα, στα εσωτερικά τοιχώματα.
Καίω καλά το βούτυρο και περιχύνω τον μπακλαβά.
Ψήνω τον μπακλαβά στους 180°C για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια σκεπάζω τη φόρμα με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
Βγάζω τον μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει τελείως.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζω για 12 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Το αφήνω να κρυώσει.
Περιχύνω τον κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, σουρωμένο.
Για να φτιάξω το γλάσο βάζω όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και τα αφήνω να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια πηχτή κρέμα.
Ξεφορμάρω το σιροπιασμένο μπακλαβά σε μια σχαρίτσα και τον περιχύνω με το γλάσο σοκολάτας.
Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο σοκολάτας και σερβίρω κόβοντας το μπακλαβά σε χοντρές φέτες.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
1 ώρα & 30 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Δύσκολο
Τι θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2 πακέτα φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
150 γρ. βούτυρο λιωμένο και καυτό
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
5 κούπες ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
1 κούπα τριμμένη κουβερτούρα 52% κακάο (την τρίβετε στη χονδρή πλευρά του τρίφτη)
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
800 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
50 γρ. γλυκόζη
1 ξυλάκι κανέλας
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γαλακτός
30 γρ. γλυκόζη