Κολοκυθόπιτα γλυκιά με σοκολάτα
Τοποθετώ ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ. Βάζω μέσα την κολοκύθα, το ρύζι, τη ζάχαρη, την καρυδόψυχα και τις σταγόνες σοκολάτας.
Πασπαλίζω με το σουσάμι, τη βανίλια, την κανέλα και το μπαχάρι και ανακατεύω καλά.
Σκεπάζω το σουρωτήρι και το αφήνω στην άκρη για να βγάλει η κολοκύθα τα υγρά της τα οποία δεν θα τα πετάξω.
Βουτυρώνω το ταψί με ένα πινέλο.
Απλώνω τα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ στον πάγκο της κουζίνας και βουτυρώνω τα πρώτα τέσσερα.
Τα τσαλακώνω πλισέ και τα στρώνω στη βάση του ταψιού.
Με ένα μεγάλο κουτάλι σκορπίζω το 1/3 της γέμισης και την απλώνω να πάει παντού.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα τσαλακωμένα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ και τη γέμιση για άλλες 2 φορές.
Τέλος, βουτυρώνω τα 4 τελευταία φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ και τσαλακώνοντάς τα πλισέ σκεπάζω την πίτα.
Χαράζω με ένα μυτερό μαχαίρι και καρφώνω από ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι.
Ραντίζω την πίτα με 2 γεμάτες κουτάλες από το ζουμί που έχει μείνει στο μπολ από το στράγγιγμα της κολοκύθας και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.
Σερβίρω την πίτα πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
45 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Μέτριο
Τι θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
16 φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
800 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη στον τρίφτη του τυριού
3 κ.σ. ρύζι καρολίνα
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. σταγόνες σοκολάτας
200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
2 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο
1 λοβό βανίλιας
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
1 κ.σ. καρφάκια γαρίφαλου
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη