Καταΐφι με Κρέμα Σοκολάτας
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΥ:
Λιώνω τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακατεύω καλά.
Αφήνω τη σοκολάτα να κρυώσει λίγο.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγύ.
Ανακατεύω σε τρεις δόσεις την σαντιγύ με τη σοκολάτα μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
Αφήνω τη σαντιγύ στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσω.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας, και τα αυγά και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα πηκτό μείγμα.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το καινούριο μείγμα που θα προκύψει να γίνει λείο και σχετικά ρευστό.
Το αδειάζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες.
Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω τη σπασμένη σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση.
Αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
Απλώνω εκεί το καταΐφι ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ και το αραιώνω λιγάκι με τα χέρια μου για να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα.
Το περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και βάζω το ταψάκι στο φούρνο.
Ψήνω το καταΐφι για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει.
Το βγάζω από το φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω για 5 λεπτά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Απλώνω επάνω στο σιροπιασμένο καταΐφι ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ την κρέμα σοκολάτα.
Ισιώνω την επιφάνεια σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα.
Βγάζω τη μεμβράνη, ξεφορμάρω το γλυκό σε μια πιατέλα και απλώνω την σοκολατένια σαντιγύ, ανασηκώνοντάς την με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές (αν θέλω, τη βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζω ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια της κρέμας).
Πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα φυστίκια Αιγίνης. Σερβίρω αμέσως.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
45 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
15 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Δύσκολο
Τι θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
650 ml γάλα
125 γρ. ζάχαρη
70 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κ.γ. σκόνη βανίλιας
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. βούτυρο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΣΑΝΤΙΓΥ
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ηλιέλαιο
100 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
100 γρ. φύλλο καταΐφι ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
100 γρ. ζάχαρη
200 ml νερό
1/2 λεμόνι (χυμός)
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
50 γρ. φυστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα