Χταποδόπιτα με Αρωματικά Χόρτα και Φινόκιο
Βάζω το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το βράζω σε σιγανή φωτιά να βράσει για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζω τα 50 ml ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω το φινόκιο και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω τα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτω όλα τα χορταρικά μαζί (ή σε δόσεις αν δεν χωράνε) και σοτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
Αλατοπιπερώνω και αφήνω τα χορταρικά να βράσουν για 5 λεπτά.
Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να μισοκρυώσουν.
Βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβω σε μικρά κομμάτια και το ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτω τα σοταρισμένα χορταρικά, ανακατεύω και δοκιμάζω αν χρειάζεται αλατοπιπέρο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνω ένα ταψάκι 24-26 εκ. και στρώνω 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Αδειάζω τη γέμιση και την ισιώνω με ένα κουτάλι να πάει παντού.
Σκεπάζω με άλλα 3 χωριάτικα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους.
Χαράζω την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, ραντίζω με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζω με μαραθόσπορο.
Ψήνω την πίτα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
1 ώρα 15 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Εύκολο
Τι θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
6 χωριάτικα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
1 κιλό χταπόδι
50 ml ελαιόλαδο
700 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτά φετάκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
200 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαραθόσπορος ξερός, για το πασπάλισμα