
Πίτα με τη Γέμιση της Γαλοπούλας, Μήλο και Γραβιέρα
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο, για 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει καλά χρώμα ο κιμάς.
Προσθέτω το ρύζι, το τριμμένο μήλο, τα κάστανα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια.
Ρίχνω και 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύω μέχρι να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το μπαχάρι και μαγειρεύω για 10-12 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του.
Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
Προσθέτω τη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Αλείφω με ελαιόλαδο ένα ταψάκι τετράγωνο ή στρογγυλό και στρώνω 4 φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ αλειμμένα μεταξύ τους με ελαιόλαδο.
Αδειάζω τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Σκεπάζω με άλλα 4 φύλλα κρούστας αλειμμένα με ελαιόλαδο. Γυρίζω τις άκρες τους σε στεφάνι γύρω από την πίτα και ραντίζω με λίγο νερό.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και ψήνω για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
40 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
1 ώρα
ΜΕΡΙΔΕΣ
6-8
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Μέτριο
Προϊόντα στην συνταγή
Τι θα χρειαστείτε
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
8 φύλλα κρούστας ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
3/4 κούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
4 κ.σ. βούτυρο
400 γρ. χοιρινός κιμάς, από πανσέτα ή λαιμό
400 γρ. συκωτάκια πουλιών, καθαρισμένα
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
3 κ.σ. ρύζι καρολίνα
1 μήλο, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του, τριμμένο
1,5 κούπα κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
2 κ.σ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
1/2 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι